S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 27. september 2012

Enodnevni izlet - III. del, MEDVEDCE

Zadrževalnik Medvedce je za fotografiranje ptic nekoliko zahtevnejša lokacija, ker se bomo pticam težko dovolj približali. Po drugi strani pa bomo lahko opazovali veliko število ptic.


Zanimiva je že sama pot do zadrževalnika. Na poljih in travnikih lovijo različne ujede. Poleg navadne postovke in kanje (zgoraj) je pogost tudi kateri izmed lunjev, z nekaj sreče, bomo v mraku lahko opazovali tudi močvirsko uharico.


Nekatere ptice bomo lahko fotografirali tudi blizu obale, medtem ko se jih večina nahaja na sredini vodne površine, za fotografiranje predaleč od nasipa, ki obkroža zadrževalnik.


Dogajanje na zadrževalniku traja vse do mraka. Ptice prihajajo na prenočišče, tudi ko se sonce že skrije za obzorjem. Takrat nam ostane še nekaj časa, ko lahko fotografiramo v posebnih svetlobnih pogojih.



Barvna temperatura svetlobe se spreminja iz minute v minuto. Lahko se poigramo tudi z daljšimi časi ekspozicije. Premikajoči se ptice bodo zabrisane, voda se gladko razmaže ostali statični predmeti in ptice pa ostanejo ostri.


Ko je svetlobe že res malo, je fotografiranje ptic v letu prava igra na srečo. Če se slučajno poklopi relativno miren let ptice z našim sledenjem, nam posnetek lahko celo uspe. Neostrina kril pa v bistvu samo še doda nekaj k dinamičnosti posnetka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar