S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 22. avgust 2013

KOLANSKO BLATO - Pag

Kolansko Blato se nahaja južno od turističnega naselja Gajac oz. na severnem robu Kolanskega polja. Če se peljemo iz juga proti Novalji ali obratno, nas v sam ornitološki rezervat usmeri označevalna tabla. Ko se spustimo do Kolanskega polja, bomo kmalu v daljavi zagledali opazovalnico, do katere dostop ni najenostavnejši. Kljub poletni vročini svetujem dolge hlače in zaprte čevlje.


Pot do opazovalnice je najenostavnejša ob suhozidju na zahodni strani polja. Če poskušamo priti do opazovalnice s strani naselja Gajac, bomo ob tem najverjetneje preplašili vse ptice na vodi in na obali. Z opazovalnice se nam odpre pogled na sladko jezero na treh straneh obdano s trstičjem, na zahodni strani pa je obala kamnita.


V poletnem času na vodni površini in na obali ni prav veliko ptic. Več prometa je gotovo v času selitve. Kljub temu se da na vodi videti razne race in galebe, na obali pa si pridejo gasit žejo posamezni pobrežniki in močvirniki. Ob večerih se zberejo tudi večje jate malih belih čapelj.


Če se sprehodimo po poljskih poteh, bomo na posameznih steblikah in ograjah videli različne ptice, značilne za tak habitat. Če odštejemo vrabce, je ena najpogostejših gotovo repaljščica.


Mlade pribe še niso preveč plašne in se jim bomo z nekaj sreče in previdnosti lahko dovolj približali za fotografiranje.


Sam sem čebelarja navajen srečevati v povsem drugačnem okolju. Ko odgnezdijo, jih lahko srečujemo na različnih lokacijah po Pagu.


Kar šviga po tleh, je običajno rjava cipa.


Ena zanimivejših ptic Kolanskega Blata oz. Kolanskega polja je gotovo veliki škurh (v nadaljevanju). Raznolikost ptičjega sveta je po posameznih obdobjih v letu zelo različna. Skupaj so na Kolanskem Blatu zabeležili že več kot 160 različnih vrst ptic.

Ni komentarjev:

Objavite komentar