S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 2. marec 2014

KRIČAVA ČIGRA (Sterna sandvicensis)


Kje bomo najlažje videli in fotografirali kričavo čigro? Na tehle skalah Sv. Katarine pri Ankaranu. Lepo je, če se poklopi še kakšna zanimiva svetloba (najbolje jutranja) z njihovim razpoloženjem za poziranje.


Najprej eno gasilsko za arhiv, če slučajno ne bodo pri volji za foto-shooting. Srednja je že v svatovski opravi (črna frizura tudi prek čela).


Jutranja svetloba je sicer krasna. A če fotografiramo snežno bele ptice in je ozadje relativno temno, potem nastopijo znane težave - ptice so hitro "prežgane".


Če bo bele površine dovolj, nam bo svetlomer hitro uredil zadevo in ozadje bo postalo še temnejše, kot je v resnici. V tej foto seansi je nizko jutranje sonce za mojim hrbtom sijalo skozi manjšo odprtino temnih deževnih oblakov. V ozadju se oblačno nebo skoraj ne loči od horizonta ki ga riše morje.


"Bomo eno zapeli?"


V 15 minutah je bilo vsega konec. Čigre so odletele po opravkih in sonce se je skrilo za oblake.

2 komentarja:

  1. Res zelo lepe fotografije, sploh tista v letu.
    Zanima me s kakšno opremo ste jih naredili.
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za pohvalo. Večina, pravzaprav vse fotografije ptic (razen zelo redkih izjem) so narejene s Canon 400 mm, f 5.6 L objektivom. Zadnje leto in pol na Canon 7D, prej na 50D.

      Izbriši