S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sreda, 16. maj 2012

PRIBA - LETEČA HIJENA

Priba Vanellus vanellus je ptica, ki jo bomo na velikih obdelovalnih površini večkrat prej slišali kot opazili. Njeno oglašanje me še najbolj spominja na oglašanje hijen. Oddaja pa še en zanimiv zvok, in sicer z ploskanjem peruti med letom. Med vratolomnim letom samca med dvorjenjem nam lahko uspejo zanimivi posnetki.
Priba je bila tudi ena tistih ptic, ki mi je pri prvem srečanju delovala precej eksotično. K temu pripomorejo predvsem čopa na glavi in zelenkasti in vijolični lesk perja na zgornji strani.


Priba živi na zelenih površinah, poljih, barjih in podobni pokrajini, zato se ji bomo zelo težko približali. Še najlažje jo bomo fotografirali iz avtomobila z vožnjo po kolovozih med polji. Spomladi priletijo k nam v večjih jatah, nato se razselijo v manjših skupinah.




NASVET
Velikokrat jo srečamo tudi ob nizkih vodah, kjer se tudi prehranjuje. Vedno se vrača na ista mesta, kjer jo lahko v kritju počakamo in naredimo posnetke od blizu.

1 komentar:

  1. Super fotografije!
    Druga mi je najbolj všeč. Le še več takšnih!

    Matej G

    OdgovoriIzbriši