S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 15. marec 2015

PORTRET SIVE PASTIRICE


Na tej skali v bistrem potoku bi moral stati povodni kos, a se ni prikazal. Na vsak način pa se je hotela fotografirati siva pastirica. Pogosto se zgodi, da domov prineseš fotografije druge vrste, kot je bilo načrtovano, in s tem ni nič narobe.


Bil je eden tistih zimskih dni, ko svetlobe ni skoraj nobene. V grapi, kjer teče potok Ribnik, pa je v takih dneh še posebej temačno.


Pastirice so ptice, ki bolj redko postavajo in so povsem na miru. Zato je fotografiranje v takih razmerah vedno težavno. Narediti je potrebno zelo veliko posnetkov, da ujamemo ptico, ko je skoraj pri miru in je posnetek vsaj približno oster.


Povečevanje ISO vrednosti je rešitev, a le do meje, ko to ne vpliva preveč na kakovost posnetka. Na pomoč nam lahko priskočijo tudi različni programi za odstranjevanje šuma. Kako se sam lotevam tega, lahko preberete v objavi: ISO 3200, ti vrabca! Danes ISO 3200 sodobnim fotoaparatom ne predstavlja prav posebnega izziva. Tehnika pač napreduje.

1 komentar: