S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 10. avgust 2021

CANON 7D Mark II - SLOVO?

Naslov objave bi moral biti CANON 7D Mark II leta 2020, 2. del, pa smo že krepko čez polovico leta 2021. Po pravici povedano nisem pričakoval prav dolge kariere zadnje Canonove sedmice z zrcalom. Še manj pa, da bo pri meni službovala le dobro leto in pol.

Kakšna je bila izkušnja? Najbolje, da kar citiram zaključek objave iz leta 2020: Novemu vajencu gre kar dobro. Vse, kar je znal njegov predhodnik, naredi on še malenkost bolje. Podrobnosti in primerjave si lahko preberete marsikje na spletu. Sam bom svoje mnenje strnil v nekaj točkah:

1.) Čeprav sem na Canon 7D Mark II presedlal z njegovega predhodnika, mi je spopadanje z razširjenimi nastavitvami in dodatnimi možnostmi povzročalo kar nekaj težav. Izredno težko je namreč ugotoviti, katera nastavitev določenih funkcij in parametrov bo v praksi resnično pripomogla do boljših rezultatov. Pregledal sem kar nekaj napotkov tistih, ki so se s tem že spoprijemali, a ni kaj dosti pomagalo. Vsak je zagovarjal svojo recepturo. Je pa res, da se v 7D Mark II za vsakogar najde kaj novega, koristnega in uporabnega.

2.) Mogoče največ dodatnih možnosti najdemo ravno pri nastavljanju avtomatskega ostrenja, še posebej pri ostrenju premikajočih se objektov. V praksi pa drastičnega napredka tu ni, saj je že stara sedmica ob pravilni uporabi in z realnimi pričakovanji delovala povsem korektno. Mogoče bi lahko izpostavil, da je ostrenje ptic v letu pred zahtevnim ozadjem bolj zanesljivo. Taka situacija je stari sedmici povzročala kar precej težav.

Canon 7D Mark II, C-AF, 1/4000 sec, f/7.1, ISO 400, EF 400 mm f/5.6L

 3.) Velika in koristna prednost 7D Mark II je ta, da avtomatsko ostrenje deluje tudi ob uporabi telekonverterjev oz. do zaslonke f 8.0. Sam sem naredil kar nekaj serij z odličnimi rezultati.

Canon 7D Mark II, 1/400 sec, f/8, ISO 1250, EF 400 mm f/5.6L + 1.4x

4.) Novejši senzor, z malenkost večjo ločljivostjo dovoljuje nekoliko večje izreze, kar vedno prav pride. Tudi sicer je "karakter" senzorja nekoliko drugačen, lažje obvladljiv. Dopušča več manevrskega prostora pri obdelavi fotografij, rezultati so enostavno boljši.

Brez izreza

Izrez 50% +

7.) Sama izdelava ohišja je na nivoju predhodnika. Proizvajalec sicer obljublja izboljšave, predvsem na nivoju vodotesnosti, česar ne morem potrditi niti zanikati. Fotoaparat je hitrejši v vsem in ima zmogljivejši procesor. Posledica je, po mojem občutku, nekoliko manjša avtonomija baterije.

6.) Kot zadnjo točko še primerjava kvalitete pri višjih ISO nastavitvah. Ta podatek je za marsikoga še vedno zelo pomemben. Sam menim, da je ta podatek danes glede na programsko opremo za odpravljanje šuma, ki je na voljo, povsem brezpredmeten. Pa vendar, 7D Mark II pokaže napredek tudi na tem področju.


Zaenkrat se moj Canon 7D Mark II umika brezzrcalni tehnologiji. Za vedno ali začasno, tega še ne vem. To bodo pokazali rezultati "izzivalca" v naslednjih objavah. V arhivu je ostalo še nekaj ptic, ki si zaslužijo objavo v tem blogu.

močvirski martinec

postovka

poljska vrana

škrjančar

togotnik

stržek

prosnik

taščica

siva gos

Ni komentarjev:

Objavite komentar