S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sreda, 3. november 2021

VRANJEK - REDKA MORSKA PTICA

Mi s celine smo vajeni velikih jat kormoranov; predvsem v zimskem času. A se tudi sredozemski vranjeki v pognezditvenem obdobju pri nas zbirajo v večje jate, v glavnem na treh skupnih prenočiščih.

Čez dan se razkropijo in lovijo na odprtem morju. Kljub temu lahko posamezne osebke srečamo tudi ob obali. Na morju si svoja lovišča delijo s kormorani, medtem ko vranjekov na celinskih vodah ne srečujemo.

Priznam, da sta si kormoran in vranjek precej podobna, tako po videzu kot tudi po vedenju. Vranjeka najlažje prepoznamo po izraslem čelu, tanjšem kljunu in po očesu, ki je pri vranjeku obraslo s perjem.

Spodnja fotografija ni ravno najboljša za primerjavo, se pa lepo vidi, da pri kormoranu oko ni obraščeno s perjem. Čelo se bolj položno dviguje proti temenu in tudi kljun ni videti tako tanek kot pri vranjeku.

Veliki kormoran

Skupino vranjekov najlažje fotografiramo zgodaj zjutraj, predno se odpravijo na lov.


Njihovo priljubljeno prenočišče so boje nasadov školjk. Tokrat so očitno prenočevali na nasipu Sečoveljskih solin in jutranje razgibavanje opravili dokaj blizu obale. Odlična priložnost za družinske fotografije.

1 komentar: