S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 12. april 2022

MESTNA ŽVIŽGAVKA

En sam samček race žvižgavke se je letos odločil preživeti zimo na reki Krki v centru Novega mesta. Družbo so mu delale številne mlakarice, nekaj labodov, malih ponirkov in tudi kakšna zelenonoga tukalica. Idealna priložnost za fotografiranje ptice, ki se ji sicer ne moreš kar tako enostavno približati.

Da je bila zadeva še toliko bolj enostavna, je bil na razpolago še most za pešce, pod katerim se je žvižgavka običajno gibala z enega brega na drugega. Ampak tako ne nastanejo tiste dih jemajoče fotografije, posnete tik nad vodno gladino. S fotografskega zornega kota le povprečne.

Priznam, da mi nekako ni bilo do večurnega poležavanja na bregu reke sredi mesta. Povrh vsega pa tu še sprehajalci izdatno skrbijo za uboge račke in jih hranijo s kruhom in ostalimi "dobrotami". Tako sem se moral zadovoljiti s tehniko stoje in kleče.

Tudi dan je bil bolj turoben, zato sem na koncu s fotografijami lahko povsem zadovoljen.

Žvižgavka je v teh dneh že zapustila naše kraje. Ena, tudi malo posebna raca, pa se je tu nastanila za dlje časa. Opazujemo jo že nekaj let in ne moremo ugotoviti za katerih vrst križanca gre.

Ni komentarjev:

Objavite komentar