S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 5. junij 2022

MEDVEDCE, RJAVI LUNJI IN RIBJI OREL

Kot sem že omenil v prejšnji objavi, me je na obisku zadrževalnika Medvedce v začetku aprila, presenetilo res veliko število rjavih lunjev. Kmalu sem ugotovil, da bodo lunji moj glavni motiv tistega dne.

Večinoma so se spreletavali nad trstičjem, redki so posedali na drevesih ob zadrževalniku. Letali so precej predvidljivo in relativno nizko, kar fotografiranje zelo olajša. Poiskati je potrebno primerno mesto, kjer se lahko skrijemo in potrpežljivo čakamo, da lunji priletijo mimo.

Lunj je v večini časa skoncentriran na dogajanje pod njim, ko opreza za svojim plenom.

Tudi če nismo zelo dobro zamaskirani, nas bo opazil precej pozno. Če pa smo zanj neopazni, bo v nizkem letu letel mimo nas in fotografiranje bo relativno enostavno. Poskrbeti moramo v glavnem za to, da nam svetloba pada s prave strani.

Ko lunj opazi plen, se s hitrim manevrom obrne in spusti proti tlom. Takrat je priložnost, da dobimo tudi fotografijo ptice z zgornje strani. Moramo pa biti malo bolj oddaljeni, ali pa za svojo prežo izkoristimo kakšno lovsko opazovalnico.


Če imamo dovolj časa in je lunjev res veliko, se bo nabralo precej posnetkov. In ni vrag, da se vmes ne najde tudi nekaj dobrih fotografij.

Rjavi lunj je precej temna ptica, zato je že pri fotografiranju potrebno upoštevati pravilno nastavitev svetlobne korekcije, sploh če imamo v ozadju samo nebo. Sicer kasneje, tudi z obdelavo fotografij, ne bo vidnih nobenih podrobnosti na spodnji strani ptice.


Če bomo na terenu dovolj zgodni, nam bo nizko jutranje sonce v pomoč. Lunja bo obsijalo tudi od spodaj, medtem ko bo izvajal svoje manevre. Višje kot bo sonce, manjše bodo možnosti za fotografiranje ptic v letu.


Okrog devete ure se je precej višje kot so letali lunji pojavila drugačna silhueta. Ribji orel! Že zelo dogo se nisva srečala. Na moje veselje se je spustil tudi malo nižje. Toliko, da sem lahko naredil nekaj uporabnih posnetkov.


Sonce se je skrilo za oblake. Kljub temu je ostalo nekaj zanimive difuzne svetlobe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar