S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 12. september 2023

CERKNIŠKO JEZERO - VELIKO VODE

Letošnje leto bodo gotovo zaznamovala obilna in pogosta deževja. Tako je v Cerkniškem jezeru letos tudi poleti veliko vode. Ne vem, če je to popolnoma povezano, se mi pa zdi smiselno. Letos smo ga sicer prvič obiskali v času pomladne selitve, ko so se na jezeru zbrali selivci, predvsem pobrežniki v zelo velikem številu.

Pogled z opazovalnice namenjene opazovanju ptic ni razočaral. Velike jate togotnikov so se spreletavale sem ter tja. Je pa res, da se je vse dogajalo precej daleč. Za opazovanje je bil spektiv skorajda obvezen.

Opazovalnica je locirana na pečini ob robu gozda in tako zelo primerna za fotografiranje različnih ujed, ki jadrajo mimo v višini našega pogleda.


Poleg pobrežnikov je bilo na jezeru še vedno zelo veliko različnih rac, ki so se tudi izmenično dvigovale v zrak, kot bi se ogrevale za dolgo pot. V resnici pa so reagirale skoraj na vsako ujedo, ki se je spustila blizu. Belorepec je namreč vedno kje v bližini.


Rjavi lunji so sicer lovili kakšen manjši plen. Ker letajo nizko nad trstičjem, se jih da lepo ujeti od zgoraj navzdol z nekoliko drugačnim ozadjem, kot smo navajeni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar