S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 2. oktober 2010

ŽIVALSKI VRT

Na začetku naj povem, da so vse ptice v mojem blogu, razen teh dveh fotografij, fotografirane v njihovem naravnem življenskem okolju.

Zgodba živalskega vrta pa je sledeča.
Ponudila se mi je priložnost za nakup novega objektiva in neučakanost me je peljala naravnost v živalski vrt. Sam sicer ne odobravam zadrževanja živali v ujetništvu. Sploh pa ne ptic v kletkah. Po drugi strani pa je živalski vrt idealna priložnost za vajo, saj lahko prav hitro ugotovimo kakšne so realne oddaljenosti do posameznih vrst živali in kakšno opremo bomo potrebovali. V živalskem vrtu pa ne bomo ugotovili ubežnih razdalj živali. Ta vaja nas čaka na terenu. Seveda pa moramo živali/ptice najprej poiskati (v nadaljevanjih).



Na srečo se je moj novi 400mm objektiv v živalskem vrtu izkazal za precej nerodnega. Bil je predolg in kljub dobri svetlobi je bilo fotografiranje z roke brez stabilizacije precej zahtevno. Tako prav kmalu ugotovimo, da za resno delo že v živalskem vrtu potrebujemo stativ, kaj šele v naravi, ko bomo dostikrat fotografirali v slabših svetlobnih pogojih.

TEHNIKA
Za fotografiranje v živalskem vrtu nam bo zadostoval že 70-200mm ali 70-300mm objektiv. S stabilizacijo še toliko bolje.

NASVET
Živali, predvsem ptice v naravi, so dosti bolj živahne, kot tiste v živalskem vrtu. Zato si omislimo raje kvalitetnejši daljši teleobjektiv z nespremenljivo goriščnico brez stabilizacije in stojalo, kot pa univerzalni zoom objektiv s stabilizacijo. Več o opremi lahko ponovno preberete tukaj.



Ni komentarjev:

Objavite komentar