S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 7. oktober 2010

LITERATURA

V Sloveniji je poznanih ali opaženih nekaj več kot 380 vrst ptic. V kolikor bomo pri opazovanju in fotografiranju ptic poskušali ptice tudi prepoznati, bomo vsekakor potrebovali kvaliteten priročnik.

Priporočil bi nekaj knjig, ki nam bodo pri našem delu koristile in jih tudi sam uporabljam:

PTIČJE ZBIRALIŠČE - KRMILNICA, Detlef Singer; je praktični žepni priročnik, za tiste, ki se boste osredotočili predvsem na ptice na svoji ptičji krmilnici in v krajini blizu naših naselij. Opisano je tudi, s katero hrano boste privabili določene vrste ptic.







ŽIVLJENJE S PTIČI, Robert Burton; je sicer knjiga pisana za angleško območje, a ni zgolj priročnik za prepoznavanje ptic, temveč popolni vodnik s praktičnimi nasveti za hranjenje ptic, opazovanje ptic, predstavlja skrivnosti ptičjega vedenja in natančno opiše najpogostejše obiskovalce naših vrtov in bližnje okolice. Knjiga je izjemno slikovita in polna kvalitetnih fotografij.

KATERI PTIČ JE TO? Volker Dierschke; je zelo pregleden priročnik za prepoznavanje evropskih ptic. Prepoznavanje ptic je organizirano po barvnem ključu. Vrste pa so predstavljene s fotografijami in risbami.







COLLINS BIRD GUIDE, Lars Svensson, Killian Mullarney, Dan Zetterstrom, Petrer J Grant; je eden najpopolnejših priročnikov za prepoznavanje ptic zahodne palearktike. Ptice so predstavljene z risbami. Knjiga ni prevedena in obstaja v angleškem in nemškem jeziku.






STO SLOVENSKIH PTIC, Iztok Škornik; je knjiga, v kateri je predstavljeno nekaj več kot 100 ptic z izjemnimi fotografijami. Knjiga je zasnovana kot fotografski album s podrobnim opisom predstavljene vrste, ki se nanaša na pojavljanje vrste pri nas. Večina fotografij je narejenih z digiskopsko tehniko.







KATERI PTIČ JE TO? Ptiči Evrope, Detlef Singer; naj vas naslov ne zavede, saj je to knjiga drugega avtorja kot knjiga z enakim naslovom zgoraj. Še en odličen vodnik, ki predstavlja ptice s fotografijami, teksti pa so dopolnjeni s podatki, ki se navezujejo na ptice, ki se pojavljajo pri nas oz. jih pri nas ne bomo našli.


Seveda si lahko pri prepoznavanju ptic pomagamo tudi s spletom, kjer bomo poleg fotografij in opisov ptic poslušali tudi njihovo oglašanje. Vendar splet ne bo nadomestil kvalitetnega priročnika!

Ni komentarjev:

Objavite komentar