S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 25. april 2023

SVATOVSKO RAZPOLOŽENI KUPČAR

Kupčar pri nas še vedno velja za redkega gnezdilca. Do nedavnega je bil obravnavan kot gnezdilec goratih predelov, predvsem severo zahodne Slovenije. Danes pa vemo, da del populacije gnezdi tudi v sredogorju. Gnezdenje kupčarja v Vrbini je najmanj zelo zanimiv podatek.

Sam sem kupčarjeve mladiče v naših koncih prvič opazoval konec junija leta 2020. Že lepo operjeni so frfotali ob nasipu brežiške akumulacije in starše prosili za hrano.

In zopet se odpravim v Vrbino. Med oprezanjem za pticami sem bil posebej pozoren na dogajanje na sveže zoranih njivah, kjer bi se med velikim številom pastiric lahko pojavil tudi kakšen kupčar. Namesto na njivah sem ga opazil na mladih, še neolistanih drevesih in grmih, ki so posajeni na nasipu zadrževalnika.

Spreletaval se je z drevesa na drevo, od grma do grma in na tla, kjer je iskal hrano. Kupčar je ptica, ki se drži bolj pri tleh. Na ne preveč visokem in bolj redkem rastju pa prepeva, počiva in tudi preži za raznimi žuželkami. Dogajalo se je v začetku letošnjega kislega aprila in svatovskega prepevanja res nisem pričakoval.

Ker je ponekod nasip grajen v terasah, lahko izbereš položaj, da fotografiraš v njegovi višini in ustvariš zeleno ozadje, ki ga zarišejo travniki in že zelene njive v ozadju.

Druga možnost je malo bolj oddaljeni gozd, ki v takem turobnem dnevu zariše ozadje v bolj temnem odtenku z modrikastim nadihom, ki se kupčarju prav lepo poda.

In zadnja možnost je kulisa mlečno belega neba, ki ni nujno vedno slaba. V takem vremenu, nekje vmes med padavinami in turobno nizko oblačnostjo, deluje nežno sivo. Difuzna svetloba pa ptico lepo enakomerno osvetljuje.

Kupčar je med obhodi po terenu posedal na dveh, treh mestih. Tako sem se vsakič, ko je šel malo na okrog, prestavil na drug položaj in fotografiral z drugačnim ozadjem.

Vsaka ptica ima svoje navade. Če jih poznamo, bodo fotografije na koncu veliko boljše in s svojim početjem ptice ne bomo po nepotrebnem vznemirjali. Upam, da kupčar v Vrbini tudi letos najde svojo sorodno dušo, s katero bosta poskrbela za svoj naraščaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar