S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 23. marec 2021

SEZONA ŽERJAVOV

Spomladanska sezona opazovanja žerjavov se počasi bliža koncu. Že skoraj je kazalo, da bom ta spektakel zamudil, a se mi je prvič nasmehni sreča 7. marca na Ljubljanskem barju, ko smo se peljali na Kras, na popis velike uharice.

242 ptic, ki je v krožnem letu nabiralo višino, smo opazili že z avtoceste. Jata se je nato razdelila v dve skupini in nadaljevala let proti severovzhodu.

Kar nekaj časa je trajalo, da so formirali pravilne formacije v obliki črke V.

V tem času poteka tudi selitev gosi, katere lahko od daleč hitro zamenjamo za žerjave (fotografija zgoraj). Skupine so lahko podobno velike in ravno tako letijo v formaciji v obliki črke V. Če imamo pri roki daljnogled, bomo verjetno v silhueti hitro pogrešali dolge iztegnjene noge. In ko se bomo enkrat dodobra nagledali žerjavov, bomo takoj ugotovili, da je frekvenca mahanja s krili pri goseh dosti večja.

V Sloveniji smo v lanskem letu v obeh selitvah skupaj opazovali skoraj 70000 žerjavov - veliko večino v zraku, običajno v večjih skupinah. Na tleh je bilo opazovanih le 1% ptic.

Sedaj, ko gre sezona proti koncu, pogosto opazimo tudi manjše skupine in celo osamljene osebke. Enega samega odraslega žerjava sem opazoval 10. marca v Vrbini.

Verjetno moje zadnje spomladansko opazovanje se je zgodilo ta vikend, 21. marca, na domačem terenu. Na travnikih ob reki Temenici sta se tri dni pasla dva. Eden (levi) odrasel in drugi (desni) še mladosten osebek. Sonce je močno segrevalo za ta letni čas nenavadno mrzlo jutro. S seboj nisem imel prave opreme, zato je v teh slabih svetlobnih razmerah nastal bolj ubogi, precej impresionističen posnetek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar