S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 13. april 2021

PLOTNI STRNAD

Ptičji zbor v našem vinogradu sestavljajo v glavnem meni dobro poznani pevci. Letos pa zaslišim nepoznani glas. Regljajoči napev je zelo izstopal iz ubrane melodije. Skrivnostni pevec je bil hitro razkrinkan.

Plotnega strnada sem nekaj dni opazoval že lani, a še zdaleč ni bil tako pevsko razpoložen. Mrzel in deževen dan za foto seanso ni bil ravno najboljši. Za naslednji dan je bila napoved boljša.

Sončni vzhod ob 6:40 je bil res spektakularen. Oblaki so se na vzhodu razgrnili in ponudili pravo svetlobno razkošje. Prvih nekaj minut je bila barvna temperatura izredno nizka, zato je bila obdelava fotografij kar zahtevna naloga. Težko zadeneš in nastaviš pravi barvni "štih", kot se nastavljanju barvne temperature tudi reče. 

Samec je čepel v istem grmu, ampak se kljub lepšemu vremenu nikakor ni hotel tako lepo izpostaviti kot prejšnji dan. Čez nekaj časa je le začel s prepevanjem in v bližino privabil samico.

Tudi samica se je skrivala v grmu.

Slabo uro po sončnem vzhodu so se svetlobne razmere umirile.

Samec se je premaknil na višjo preže in začel peti na vse grlo. Lepo bi bilo, da bi ga lahko letos zabeležil kot novega gnezdilca v našem vinogradu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar