S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 19. november 2023

OPAZOVANJE ŽERJAVOV

Jesensko obdobje selitve žerjavov iz svojih gnezdišč v kraje kjer bodo preživeli najbolj mrzle dni leta še ni končano. Moje današnje opazovanje v Vrbini je bilo bolj kot ne pričakovano, a zato nič manj zanimivo. Prelet žerjavov preko naših krajev se že kar nekaj let spremlja in beleži. Tako vas prosim, če lahko morebitno opazovanje sporočite na naslov: dejan.bordjan@gmail.com. Podatek opazovanja pa naj vsebuje kraj, datum in uro opazovanja, število žerjavov in smer ter višino leta. Če ste žerjave le slišali na nočnem preletu, lahko podatek oddate brez številke. Morda le ocena veliko, malo,... na podlagi intenzivnosti oglašanja.


Danes sem opazoval jato 49 osebkov in štiri ločene ptice, ki so priletele iz severo-vzhoda in nato pristale nekje na njivah v Vrbini. Ali so ptice prenočile ne vem, ker se je kmalu stemnilo, sam pa sem bil na drugi strani zadrževalnika.


Lahko se zgodi, da bi v tem času opazovali tudi jato gosi, ki leti v podobni klinasti formaciji. Vendar gosi ne spremlja značilno oglašanje, ptice so dosti manjše, in frekvenca mahanja peruti hitrejša. Podobno se na prenočišča odpravijo tudi kormorani.


Vsem, ki boste prispevali podatke o opazovanju žerjavov se v naprej zahvaljujem. Več informacij o minulih opazovanjih pa si lahko preberete na DOPPSovi spletni strani, na naslednji povezavi: ŽERJAVI ŽE TRKAJO NA VRATA


Ni komentarjev:

Objavite komentar