S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 4. november 2023

PAG 2023 - 3. dan

Plan za tretji dan je bil obisk Kolanskega blata še pred zajtrkom. Tudi Kolansko blato je ornitološki rezervat, kjer sem vedno opazoval in fotografiral zanimive vrste ptic, ne samo na selitvi temveč tudi v času poletnih počitnic.

Moja prva izbira za fotografiranje ptic na Kolanskem blatu je običajno manjša plitvina tik ob obali, kjer se da lepo fotografirati različne pobrežnike, ki se v njej prehranjujejo. Toda tokrat je bilo vode preveč in ptic ni bilo.

Tako so mi ostali na razpolago pojoči veliki strnadi in razposajeni rjavoglavi srakoperji v okolici. Običajno se je na pašnikih sprehajalo kar nekaj velikih škurhov, a so se tudi ti slišali le nekje v daljavi.

Vreme se je začelo kisati, zato se odločim da seanso predčasno zaključim. Na poti domov sem ujel še čopastega škrjanca in rjavo cipo.

Na poti se srečava z Davidom, ki mi je pokazal bližnjico do apartmajev, kjer smo bili nastanjeni. Na delih precej razrita pot se je pokazala za odlično izbiro.

Že na prvem postanku sva zaslišala slegurja, ki je pel kar daleč v skalovju.

Ker se nama je že malo mudilo, se odpraviva naprej in pustiva slegurja za naslednji dan.

Ustaviva se še v majhnem posebnem rezervatu, zaščitenem območju Dubrava - Hanzine, kjer je do razgledne točke speljana kratka učna pot po zelo slikovitem gozdičku črnega hrasta. Seveda je bil pogled z razgledne ploščadi čudovit, a še lepše je bilo prepevanje taščične penice.

Za nameček je iz gošče priskakljala še svetlooka penica. Zame obe prvič ugledani : ) Nekje v bližini je pel tudi puščavec. Tudi ta je šel na spisek za naslednji dan.

Ni komentarjev:

Objavite komentar