S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 13. april 2013

POPIS VELIKEGA ŠKURHA

Popoldanski popis velikega škurha 10.4. sem združil z dopoldanskim potepanjem po Ljubljanskem barju.  Barje je bilo po dolgem času spet obsijano s soncem, v zraku je bilo čutiti omamne "spomladanske" dišave.


Poplave so se v veliki meri že umaknile, veliko ptic selivk je končno lahko nadaljevalo svojo pot. Življenje na barju je ujelo svoj ustaljeni ritem. Smrt srnjaka, obilje za vrane, srake in ujede.


Pokrajino je napolnilo svatovsko petje različnih ptic. Če ptice ne bi pele, bi mislil, da je popolnoma prazna. Tako pa natančen pogled razkrije njeno življenje. Ptice so povsod, na travnikih, njivah, v mejicah ob preostalih lužah ...

Poljski škrjanec Alauda arvensis

Vrbji kovaček Philloscopus trochilus

Mlakarica Anas platyrhynchos

Rumena pastirica Motacilla flava flava

Velika bela čaplja Ardea alba

Navadni kupčar Oenanthe oenanthe

Na zahodnem delu barja sem naletel na zadnje večje vodne površine, ki so ostale od zadnjih poplav. Na vodi sem opazoval večje število regelj, kreheljcev, žličaric in seveda mlakaric.


Ob vodnih površinah se je spreletavala večja jata pobrežnikov.


Med opazovanjem pobrežnikov sem skoraj spregledal dva škurha, ki sta se prehranjevala na travniku. Najdba je bila zanimiva tudi zato, ker se je nahajala izven območja letošnjega popisa.

Na svoji opazovalni točki 17b, tako kot lani, tudi letos nisem imel sreče. Sicer pa je to ploskev, kjer je drugače kar precej živahno.



Družbo so mi delale srne, zajci in pisan ptičji zbor: pribe, postovke, kanje, fazani, srake, vrane, kupčarji, prosniki, repaljščice, sinice...

Ni komentarjev:

Objavite komentar