S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

ponedeljek, 19. oktober 2015

PLAŠICA Remiz pendulinus

Plašica je pri nas redka celoletna vrsta, na selitvi pa lahko naletimo na nepregledno jato teh ptic, ki se najpogosteje prehranjujejo v mokriščih na rogozu.


Odrasle plašice so barvno zelo podobne samcu rjavega srakoperja. Črna "Zoro" krinka čez oči, siva glava, rjav hrbet in svetlejši trebuh. Kljub barvni podobnosti sta ptici tako po obnašanju kot po videzu praktično nezamenljivi.


Mlade ptice so brez črne maske. Samice imajo manjšo črno masko in so manj kontrastne.


Da so plašice v rogozu, lahko ugotovimo še preden pitice opazimo. Oglašajo se z značilnim piskom, podobno kot trstni strnad, le bolj nežno in tiho. Če ostanejo, se proti večeru umirijo, utihnejo in jih težje opazimo.


Prehranjujejo se z majhnimi žuželkami, pajki in s semeni, in sicer tudi izven trstičja in rogoza.


Prehranjujejo se s tako vnemo, da se jim brez večjih težav približamo.


Najbolj intenzivna selitev plašic čez naše kraje poteka v začetku oktobra, odvisno od vremena in temperature. Se pa zgodi relativno hitro. Pridejo in izginejo.


Ko pride čas, postane oglašanje še intezivnejše, celotna jata se nenadoma dvigne v zrak in v "kiti" nadaljuje svojo pot v smeri prezimovališč v Sredozemlju.


Letošnje srečanje s plašicami je bilo relativno pozno, kar je verjetno posledica daljšega slabega vremena. Poskušal sem oceniti število ptic, a to ni bilo mogoče. Najprej sem štel; 1, 2, 3, 5, 10, 20, 50... in nato obupal.


Med oglašanjem plašic in trstnih strnadov se je oglasila tudi brkata sinica, a ostala očem skrita.


Ni komentarjev:

Objavite komentar