S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 14. januar 2016

PTUJSKO JEZRO PRVIČ, PTUJSKO JEZERO DRUGIČ

V zimskem času se je za opazovanje vodnih ptic pametno odpraviti v severo-vzhodno Slovenijo, na različne vodne akumulacije kot sta Ormoško in Ptujsko jezero. Nekaj teh izletov sem že opisal v objavah prejšnjih let: PTUJSKO JEZERO POZIMI, ZIMSKA RACA, ORMOŠKO JEZERO, LAGUNE IN PTUJSKO JEZERO...


Letos smo se odpravili že zarana in Dolenjska se je ravno prebujala v lep sončen dan. Meglice po dolinah nas niso posebej skrbele.


Meglice so se od Maribora proti Ptuju neverjetno hitro gostile in sončen dan se je spremenil v eno samo megleno sivino. Podrobnejše spremljanje lokalne vremenske napovedi bi zagato gotovo preprečilo.


Opazovanje ptic je tako splavalo po vodi.


O tem, da je v tej gosti megli ptic veliko, ni bilo dvoma, a je bilo za potrditev potrebno izlet ponoviti.


Najbolj številčne so bile seveda liske, mlakarice, sivke, čopaste črnice in kreheljci. V velikem številu so zbrani tudi labodi, galebi (rečni, rumenonogi, sivi...), zvonci, veliki in tudi pritlikavi kormorani ter mali in veliki ponirki. Malo bolj pa se je bilo treba potruditi za opazovanje žvižgavk, konopnic in malega žagarja ter dolgorepe race.


Zanimiva družba je bila zbrana v delno zamrznjenih Ormoških lagunah. Med labodi se je po ledu sprehajalo in v vodi čofotalo 15 zelenonogih tukalic.

2 komentarja:

  1. Zanimivo:) Jaz sem videl tudi črnomorske galebe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Najverjetneje sem jih tudi sam, a jih nisem prepoznal ;)

    OdgovoriIzbriši