S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 08. oktober 2017

MUHASTA JESEN

Komaj smo se nehali pritoževati nad sušo, že lahko tarnamo o prekomernem deževju. Vremenske fronte z nevitami ponagajajo tudi pticam na selitvi in jih prizemljijo, dokler se razmere ne izboljšajo.


V takih razmirah je vredno skočiti na teren in gotovo nas bo presenetila kakšna vrsta, ki jo ne vidimo prav pogosto. V Vrbini se je dalo opazovati različne pobrežnike, ki so si v plitvini nabirali novih moči za nadaljevanje poti.


Največ je bilo malih martincev, manj zelenonogih in pikastih martincev ter nekaj togotnikov. Med spremenljivimi prodniki se je našel tudi kakšen temminckov prodnik (zgoraj).


Meni v veliko veselje je bilo opazovanje srpokljunega prodnika (zgoraj).


Slabost slabih vremenskih razmer je tudi pomanjkanje svetlobe. Na srečo je čopasta čaplja stala kot prikovana.


V sredini septembra so se na brežiški akumulaciji začeli pojavljati že prvi črnovrati ponirki. Navadne čigre so na postanku zamenjale črne čigre v prvoletnem perju (spodaj).


Posledica obilnega deževja so tudi poplave. Kot mnogi vodotoki je tudi Temenica prestopila bregove in napolnila zaloško kotlino. Tu sem jato triindvajsetih črnih čiger na prehranjevanju opazoval v sončnem vremenu.


Črne čigre v prvoletnem perju niso prav posebej črne in jih lahko zlahka zamenjamo za kakšne druge ptice.


Sivi muharji se na jesenski selitvi selijo v večjih skupinah in se jih da lepo opazovati, ko lovijo iz izpostavljene preže na grmovju ali drevju. Črnoglavi (zgoraj) so manj številčni, a se mi zdi, da jih je letos več kot prejšnja leta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar