S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 21. oktober 2012

PRIJATELJA S Sv. KATARINE

Danes naravoslovni fotografi in ljubitelji narave veliko objavljamo na svetovnem spletu. Tu lahko spremljamo pojavljanje ptic pri nas. Tako greš včasih na določen kraj fotografirat prav določeno ptico. Možnost da te ptica oz. ptice tam tudi pričakajo je včasih velika, včasih pa zelo majhna.


V okviru kratkih trodnevnih počitnic na naši obali sem obiskal tudi školjčišče na Sv. Katarini, kjer je bil opažen progastorepi kljunač Limosa lapponica (desno). Družbo mu je delal zelenonogi martinec Tringa nebularia (levo).

 
Kljunač je bil ravno pri opoldanskem počitku, tako sem na začetku fotografiral precej bolj živahnega martinca, ki je tekal za kosilom.
 
 
 
Ko se je kljunač prebudil, se je najprej uredil, a mudilo se mu ni prav nikamor.

 
 
Teorija fotografirati v višini portretirančevih oči ali pa še nižje je v praksi zelo težko izvedljiva. Ker je bil kljunač precej statičen in povrhu še nič kaj plašen, sem se ulegel v blato in naredil nekaj posnetkov. Fotografiral sem lahko brez vsake kamuflaže.
 
 
S to tehniko se izognemo tudi odsevom na vodni gladini. Če se pticam ne uspemo dovolj približati, nam lahko odsev reši kompozicijo posnetka, saj imamo na sliki dve ptici namesto ene. V nasprotnem primeru pa moramo odsev odrezati, kar pa ne deluje vedno najbolje.

1 komentar: