S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 26. oktober 2012

ZADNJE POJEDINE

Izteka se čas, ko se ptice množično gostijo na posušenih cvetovih različnih rastlin. Spet jo mahnem na Šentjernejsko polje in najprej me razveselijo res velike jate škorcev, ki so se kot razbojniki podili po travnikih.


Škorci Sturnus vulgaris

Na ravno zoranih njivah so se prehranjevale bele pastirice.
 

Bela pastirica Motacilla alba

Na sončnicah, raznih osatih in na ambrozijah bomo lahko fotografirali različne vrste ščinkavcev, kot so lišček, zelenec, čižek, repnik in ostale. Spoznali jih bomo po stožčastih kljunih, ki so posebej prilagojeni pobiranju in luščenju drobnih semen.


Lišček Carduelis carduelis
 
 
Zelenec Carduelis chloris
 
V grmovjih blizu travnikov ali polj so se skrivale sive pevke in le občasno
pokukale na izpostavljena mesta.
 
 
Siva pevka Prunella modularis
 
Opaziti je bilo tudi večje jate strnadov, ki so med pastiricami stikali po poljih. Sploh trstni strnad, ki je pretežno  rjave barve, bolje izstopa na modrem ozadju, ko poseda na kakšnem klasju ali posušeni koruzi.
 
 
Trstni strnad Emberiza schoeniclus
 
Jata sivih vran Corvus cornix
 
Časovno okno, v katerem lahko fotografiramo v pozni jeseni, je zelo kratko, ker se večino časa borimo z nizkim soncem. Kontrast je ob sončnem vremenu zelo velik skoraj cel dan in smer fotografiranja je zelo pomembna. Ko oblaki delno zakrivajo sonce, je svetloba precej neprijetna, ob oblačnem dnevu pa jo je skoraj že premalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar