S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 21. december 2012

VRBINA IZGINJA

Vrbina, poplavno območje, ki se razteza na bregovih Save med Krškim in Brežicami. Prvič sem te kraje obiskal natančno pred tremi leti. Bilo je po močnejšem sneženju, podobno kot letos v sredini decembra. Kraj je bil tih, skoraj brez življenja, vodne površine zamrznjene, a vseeno čaroben.


Vsak naslednji obisk je počasi razkrival koliko živih bitij naseljuje to območje. V gramoznicah in okrog njih sem fotografiral več različnih ptičjih vrst, kot kjerkoli drugje. Po podatkih iz knjige Živi svet Vrbine, avtorja Branka Brečka, naseljuje jezera gramoznic in njihovo neposredno bližino vsaj 38 ptičjih vrst, topolove nasade in gozdove pa 52 vrst.




V zadnjem času poteka v Vrbini obsežna sečnja topolovih nasadov in kraj zopet dobiva novo, tokrat bolj klavrno podobo. Vse skupaj je verjetno posledica načrtovanja zajezitve in potopitve območja.

Topolov v neposredni bližini zadnje, četrte gramoznice ni več. Videli bomo, kako bodo reagirali čebelarji, ko bodo maja zopet prišli v naše kraje.


 
 
Razočaran detel se je spreletaval med izruvanimi panji in trkal po koreninah. Vse skupaj mi je delovalo kot konec nekega, za življenje v Vrbini, uspešnega obdobja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar