S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 22. februar 2013

IZLIV SOČE Isola della Cona II.

Za ponovni obisk Izliva Soče so me navdušili posnetki Kajetana Kravosa, posneti v letu 2011 in 2012. Sam v aprilu lanskega leta nisem opazoval takega števila gosi, zato sem izkoristil enega redkih sončnih dni letošnjih zimskih počitnic.

V zraku sem našel 1158 ptic. V večini sive in beločele gosi ter nekaj škurhov.
Že pred vstopom v naravni rezervat, sem na travnikih opazoval veliko jato (1000 +) sivih in beločelih gosi, ter kakih 50 velikih škurhov.


Prizor je bil podoben velikemu mednarodnemu letališču. Ptice so se neprestano dvigale in pristajale, dokler niso odletele v smeri rezervata, kjer sem pri počitku kasneje opazoval verjetno še večje število gosi.


Pri fotografiranju v naravnih rezervatih, kjer se v večini opazuje in fotografira iz za to namenjenih opazovalnic, je naš uspeh navadno odvisen od tega, kako blizu se bodo zadrževale ptice in kako dolg objektiv imamo s seboj.

Rečni galeb Larus ridibundus

Ker na začetku ni kazalo, da se mi bo kakšna zanimiva ptica približala v moj "domet", sem fotografiral vse, kar je prišlo dovolj blizu.

Črna liska Fulica atra

Ko sem fotografiral liski, sem se odloči, da bom poskušal narediti serijo fotografij s pticami v paru.
 
Kreheljc Anas crecca
 
Duplinska kozarka Tadorna tadorna
 
Žličarka Anas clypeata
 
Dolgorepa raca Anas acuta
 
Najbolj sem se razveselil dolgorepe race, ki na gladini, sploh samec, deluje kot predrta žoga s krmilom, in konopnice, katere pa nisem uspel fotografirati.
 
Siva gos Anser anser
 
Ok, gosi pa je toliko, da se bo menda dalo narediti kaj boljši posnetek? Gosi so postale malo bolj zanimive, ko so začele z urejanjem perja. Takrat je priložnost, da ujamemo kakšno zanimivo pozo. Sploh ko se tunkajo in sušijo perje.
 
 
 
 
Pri fotografiranju narave se ne smemo omejevati samo s portreti živali. Zato le naredimo sem ter tja še kakšen širši kader. Na srečo nam včasih to uspe, ker pač ne moremo bližje.
 
 
 
 
 
TEHNIKA
Večina posnetkov narejenih s crop ohišjem in 400 mm objektivom in kar nekaj z dodanim 1.4X konverterjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar