S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

ponedeljek, 06. maj 2013

POVODNI KOS Cinclus cinclus

Povodni kos je tudi eden tistih ptičev, ki ga ne srečamo prav vsak dan. Naseljuje predvsem manjše, hitro tekoče potoke, najdemo pa ga tudi na večjih rekah. Na rekah se zadržuje pogosto v bližini kombinacije jezu in mostu, kjer je dosti iz vode štrlečih kamnov, okrog katerih se prehranjuje.


Najpogosteje ga opazimo, ko se spreleti vzdolž potoka, podobno kot vodomec, le da v letu oddaja namesto piska bolj rezek, hripajoč zvok. Območje enega para je lahko dolgo tudi več kot kilometer. Za uspešno fotografiranje je potrebno najprej dodobra spoznati njegove navade. Za to potrebujemo precej potrpljenja in časa.

Na potoku Ribnik

Na reki Krki


Gnezdi navadno v neposredni bližini vode, še raje pa nad vodo samo. Pri tem izkorišča predvsem mostove. Zanimivo je opazovati, kako par sodeluje pri gradnji ali obnovi gnezda. Samec je bolj v vlogi nadzornika, samica pa v vlogi fizičnega delavca.

Priprave na gnezdenje se pričnejo že sredi zime.


Najbolj zanimivo pri povodnem kosu pa je seveda njegovo prehranjevanje. Njegovo tunkanje in potapljanje je prav neverjetno. Včasih potaplja samo glavo, včasih pa se dobesedno sprehodi po dnu brzic kjer stika za hrano.


To opravilo mu prav gotovo pobere precej energije. Če temu prištejemo še letanje za samico gor in dol ob potoku, so krajši počitki povsem razumljivi.

Ko počiva, se napihne kot žogica. Verjetno se pri tem posuši in pogreje hkrati.

1/160, f 5.6, ISO 3200

TEHNIKA
Ko narava ozeleni, je ob majhnih bistrih potočkih precej temačno. Primorani smo uporabiti visoke ISO vrednosti. Povodni kos je precej živahen ptič. Stalno poskakuje iz skale v vodo in na višje preže nad vodo. Na srečo občasno tudi postane, da si ogleda okolico, in takrat je trenutek, ko bomo tudi z nekoliko daljšimi časi osvetlitve naredili oster posnetek. Stojalo je seveda obvezno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar