S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 27. marec 2014

LETI, LETI SREDNJA ŽAGARICA Mergus serrator

Uspeh fotografiranja ptic v akciji je več ali manj odvisen od naše sreče, refleksa in  precej tudi od tehnike, ki nam je v danem trenutku na razpolago.


Če se podajamo v nakup fotografske opreme za naravoslovno fotografijo, se srečamo s kupom karakteristik, ki jih sodobna fotografska oprema premore. Med njimi je tudi podatek o maksimalni hitrosti fotografiranja. Ta podatek se giblje nekje med 3 in 10 posnetkov na sekundo. Koliko potrebujemo? Čim več!


Zakaj čim več? Zgoraj je dobri dve sekundi dolga sekvenca vzleta srednje žagarice in lepo je videti, koliko se med seboj razlikujejo zaporedni posnetki (vrstni red je z leve proti desni). Fotografirano je bilo s fotoaparatom Canon 7D, ki naj bi zmogel 8 posnetkov v sekundi. Dejansko se pri dobrih svetlobnih pogojih temu podatku tudi približa, v slabih pa se hitrost precej zmanjša.


Poleg same hitrosti fotografiranja je pomembno tudi, kako uspešna je avtomatika ostrenja pri ohranjanju fokusa na premikajočem se motivu. Tu so navadno hitrejši in dražji modeli fotoaparatov v veliki prednosti.


Nastavitve za tako vrsto fotografiranja si je dobro shraniti na določeno mesto (če nam fotoaparat to dopušča, seveda - dražji gotovo imajo to možnost), kjer jo bomo lahko izbrali v trenutku, ko naletimo na tako priložnost. Nekaj več o teh nastavitvah si lahko preberete v tej objavi: Canon 7D, AI SERVO in ptice v letu


Ni komentarjev:

Objavite komentar