S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 5. december 2014

IZLET NA LONJSKO POLJE

Dolenjska sekcija DOPPS je v sodelovanju z društvom Dinaricum organizirala izlet na Lonjsko polje. Člani društva Dinaricum in hrvaški študentje so se nam pridružili pri dopoldanskem ogledu Lonjskega polja, mi pa smo jim pomagali pri nočnem štetju šakalov.


Le vreme nam ni bilo najbolj naklonjeno, saj je bila vidljivost zelo slaba.  Oddaljene ptice na velikih vodnih površinah so bile v glavnem skrite v megli.


Po Lonjskem polju nas je vodil renđer Nikša. Povedal nam je, od kod vsa ta voda (iz Slovenije, je dodal v šali) in nam razložil sistem nasipov ter delovanje zapornic.


Pogled na pašnike, kjer se živina prosto pase, je bil povsem drugačen kot pred leti, ko sem bil tu pozno spomladi.


Kljub megli smo se sprehodili po nasipu, v upanju, da presenetimo še kakšnega belorepca. Eden nas je namreč preletel že na poti do nasipov.


Pogled po polju očara tudi v turobnem zimskem času.


Novih moči smo si nabrali v Ekoetno Selu Strug, kjer smo si privoščili skupno kosilo. Tu smo bili člani DOOPSa tudi nastanjeni. Po kosilu je sledilo predavanje Jureta Novaka (foto-narava, facebook)  o njegovovem pristopu k naravoslovni fotografiji. Odlične fotografije iz ptičjega sveta so razvedrile "ptičarje", ki dopoldan niso prišli na svoj račun.

Sledile so priprave na popis šakalov, katerega smo zadnji popisovalci zaključili ob drugi uri zjutraj. Ostalo je še nekaj energije za "Selfie" ali dva.

Selfie by Jure Novak


Zbudili smo se v jutro, ki ni bilo nič boljše od prejšnjega. Vsi pa smo si bili enotni, da se je v teh hiškah prav dobro spalo. Po zajtrku smo se odpravili proti domu in se ob poti ustavili še v Čigoču.



Vse lesene hiške so pod spomeniško zaščito in večino njih čaka na rešitelja ali pa se bodo sesedle same vase.


Nogometni klub Čigoč je trenutno na kolektivnem dopustu.


DOPPSova ekipa.


Malo pred mejo smo zelo na hitro raziskali še jezera Strmec. Tudi ta bo potrebno ob kakšni drugi priložnosti še obiskati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar