S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 18. december 2014

ORMOŠKO JEZERO, LAGUNE IN PTUJSKO JEZERO

Obisk severovzhodne Slovenije je v zimskem času kar primeren čas za opazovanje vodnih ptic, ki pri nas prezimujejo. Ormoško in Ptujsko jezero bi bila prvi izbor, a tudi na ostalih vodah v tem delu Slovenije se lahko opazuje pisano druščino ptic in morda tudi kakšno presenečenje.


Je pa res, da so za fotografiranje ptice zelo oddaljene in je potrebno izbirati motive malo drugače. Jutranja svetloba in velike jate kormoranov so risale lepo kuliso ormoškega jezera.


Pridružile so se jim še posamezne velike bele čaplje.


Kljub temu da je sem ter tja kakšna čaplja priletela dovolj blizu, se mi tokrat zdijo fotografije v stilu "manj je več" bolj zanimive.


Med opazovanjem nas je nekaj zmotilo. Za nasipom poraslim s trstičjem se je v vodo nekaj potopilo, pa ne ptica.


Atrakcija dneva tako ni bila ptica, ampak opazovanje vidre sredi belega dne.

foto: Jure Novak
To je to, smo si bili enotni in odšli pogledat, kaj je novega v ormoških lagunah.


Nenajavljeni smo presenetili kolege štajerske sekcije DOPPS, ki so se po veselodecembrskem druženju počasi spravljali k sebi. A delo na "kmetiji" ne čaka.


Potrebno je bilo nahraniti živino. Matjaž je pripravil kosilo za vodne bivole, ki so malo nezaupljivo opazovali nepričakovane obiskovalce.


Tilen in Jure sta preverila ograjo okrog posestva.


Ormoške lagune - bazene bivše Ormoške tovarne sladkorja - sem prvič obiskal pred štirimi leti. To, kar se da videti danes, govori o tem, da je bilo narejenega že res veliko dela v smeri ureditve habitatov, v katere bi se spet lahko vrnile ptice, ki so tu nekoč že bile in so tudi uspešno gnezdile.


Več o ormoških lagunah, rezervatu v nastajanju si lahko preberete na spletni strani DOPPS.


V dobri družbi čas hitro mine, zato smo se odpravili še na Ptujsko jezero.


Ptic seveda ni manjkalo. Naj med drugimi omenim velike in male žagarice, zvonce, pritlikave kormorane in duplinske kozarke. Pri jezu v Markovcih pa smo opazovali res veliko število velikih ponirkov.


Fotografirali smo še z mostu v centru Ptuja, dokler nas ni pregnala lakota. Z dobrim kosilom smo zaključili lep ptičarsko obarvan nedeljski izlet.



Zgoraj: rečni galeb, sivka in veliki kormoran.

Ni komentarjev:

Objavite komentar