S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 1. januar 2015

IZDELAVA GNEZDILNIC

Turistično društvo Zagrad v sodelovanju z Dolenjsko sekcijo DOPPS v zagraškem logu pripravlja naravoslovno pot, na kateri bodo obiskovalci lahko spoznali tudi ptičji svet. Ob poti bodo nameščene gnezdilnice za različne ptičje vrste.


Gnezdilnice za naravoslovno pot smo izdelovali v prostorih TD Zagrad ob pomoči družin z otroki iz okolice Zagrada. Kljub novoletnim počitnicam se je delavnice udeležilo lepo število družin, članov TD Zagrad in članov Dolenjske sekcije DOPPS.


Takoj ko je bilo gradivo za gnezdilnice razdeljeno, smo se pridno lotili dela.


Razdeljeni smo bili v skupine in gnezdilnice so nastajale kot po tekočem traku.


Med zanimivejšimi je bila vrtalna postaja.


Orodja je bilo komaj dovolj za vse delovne roke.


Zadnje in najzahtevnejše delo je bilo vrtanje vhodnih odprtin.


Največ gnezdilnic je bilo narejenih z odprtino 32 mm, ki je primerna za velike sinice, brgleza, vijeglavko in ostale, ki jim odgovarja ta velikost. Nekaj smo jih naredili za manjše sinice kot so plavčki in meniščki, z odprtino 28 mm, dve pa sta bili večji gnezdilnici z odprtino 65 mm za velikega skovika ali mogoče celo za smrdokavro. Naredili pa bomo tudi odprte gnezdilnice za postovko in lesno sovo.


Najmlajši so seveda želeli svoje izdelke odnesti domov. Zato smo jim namesto gnezdilnic pripravili krmilnice, ki jih bodo lahko postavili na domačem vrtu. Razdelil jih je predsednik TD Zagrad, Franci Kocjan.


Najmlajši mojstri.


Ko je bila večerja pripravljena, so bile, nad pričakovanjem, narejene že skoraj vse gnezdilnice.



Gasilska z izdelki.


Za lep kulturni zaključek večera je poskrbela Tereza.

Zahvalil bi se vsem, ki so sodelovali pri odlični organizaciji dogodka, še posebej  Franciju in Robiju in seveda vsem, ki so se delavnice udeležili in pomagali pri dobrem delu.

Za vse, ki bi gnezdilnico radi naredili doma, prilagam načrt in tabelo z dimenzijami. Več informacij zakaj in kako gnezdilnice postavljamo, dobite na spletni strani: www.gnezdilnice.si, lahko pa se obrnete tudi na DOPPS.


1 komentar: