S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 6. junij 2015

MALI DEŽEVNIKI NOVOMEŠKE QLANDIJE

Ostanke nekdanje separcije, priložnostno parkirišče in občasno postavno površino za cirkus, si narava počasi jemlje nazaj. Na nekdaj veliki peščeni površini zelenje že prav lepo uspeva. Če temu dodamo še nekaj luž, ki se obdržijo po deževju dlje časa, tu dobimo idealno življenjsko okolje za malega deževnika.


Če se deževniki v gnezditvenem obdobju ne bi značilno oglašali in se spreletavali sem ter tja, jih verjetno sploh ne bi opazili.


S svojim oglašanjem na začetku paritvenega obdobja označujejo svoj teritorij in komunicirajo s svojimi partnerji. Ko pa so mladiči izvaljeni, jih z oglašanjem opozarjajo in usmerjajo proč od nevarnosti. Na določen klic se mladiči oddaljujejo od staršev, ti pa s tem hkrati pozornost vsiljivca preusmerijo nase. Na spet določen klic pa pritečejo mali begavci k njim v varno zavetje.


Mali deževnik sedaj že nekaj let zapovrstjo gnezdi pred nakupovalnim centrom Qlandija v Novem mestu. To pa ni prav nič nenavadnega, saj ga lahko srečamo tudi v različnih tovarnah, papirnicah, parkiriščih itd, kjer se nahajajo relativno mirne peščene ali prodnate površine.

1 komentar:

  1. Zanimivo, res so prilagodljivi. Jaz sem v domačem kraju en par opazoval pri gnezdenju na podobni travniški površini poleg vrtca, skoraj sredi vasi, a sta gnezdila le eno leto.

    OdgovoriIzbriši