S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sreda, 13. april 2016

KOVAČEK, VRBJI ALI SEVERNI?

Vrbji kovaček Phylloscopus collybita in severni kovaček Phylloscopus trochilus, dve med seboj izredno podobni penici. Da je zmeda še nekoliko večja, se je vrbji kovaček do nedavnega imenoval vrbja listnica in severni kovaček samo kovaček.


Kovačka, takšnega ali drugačnega, bomo najlažje opazovali v marcu in aprilu, ko se bo na selitvi v večjih skupinah zadrževal bolj pri tleh na različni obrežni vegetaciji. Kasneje, v gnezditvi, je vrbji kovaček pri nas zelo pogosta vrsta in ga bomo zlahka prepoznali tudi po njegovem petju, medtem ko je severni kovaček pri nas poleti precej redek.


Kovaček je zelo živahen ptič. Zato je precej zahteven tako za določanje, kot za fotografiranje. V času selitve sem na obrežnem grmovju dva dni fotografiral na desetine različnih kovačkov v upanju, da bo med njimi tudi nekaj severnih.


Najbolj očitna vizualna razlika med obema vrstama so temne noge vrbjega kovačka v vsakem perju. Nežna obarvanost vratu, vitkejša postava, daljše peruti in intenzivnejša nadočesna proga pri severnem kovačku niso tako izrazite značilnosti, da bi ju na terenu z lahkoto opazili.


Za zgornjega severnega kovačka bi težko trdil, da je kaj vitkejši, da ima daljša krila in da je rumena obarvanost vratu bolj nežna. Noge pa so očitno svetlejše od vrbjega kovačka na dveh fotografijah višje. Podobno velja za severnega kovačka spodaj. Tu je svetlejša obarvanost nog še bolj vidna.


Za potrditev moje določitve sem potreboval še mnenje izkušenih ornitologov. Petra in Al, hvala vama.

2 komentarja:

 1. Zanimive in lepe slike!!
  Na Vašem blogu sem zasledil da uporabljate maskirno pregrinjalo. Kje se ga da kupiti? Verjetno po internetu?
  Hvala in lep pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala za vaš komentar. Sam sem maskirno pregrinjalo kupil pri http://www.wildlifewatchingsupplies.co.uk/, zadeve pa se dobijo tudi na eBayu, Amazonu, http://www.outdoorphotographygear.co.uk/ itd.
   Lp

   Izbriši