S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 18. februar 2018

KO PADA SNEG IN KO PADE NOČ

Ko smo že mislili, da letošnjo zimo snega ne bo, smo ga le dočakali. Enim v veselje, živalim v naravi verjetno malo manj. Ko snežna odeja doseže nekaj 10 cm, mora veliko ptic, ki so vezane na hrano, ki jo dobijo na tleh, povsem spremeniti prehranjevalne navade.


Ko se zima pokaže v svoji pravi podobi, je pravi čas za nočni ptičarski izlet. Ponovili smo nočno panoramsko vožnjo po Šentjernejskem polju: MALA UHARICA V SOJU ŽAROMETOV. V prvem krogu smo bili malo razočarani, v drugem pa so se sove začele pojavljati na svojih prežah - obcestnih količkih.


Na tem terenu vsako pomlad popisujem ptice za SIPKK. Prešinila me je misel: le kje so vsi tisti škrjanci, ki se spomladi podijo po poljih in travnikih, saj jih posedanje po drevju prav posebej ne veseli?


Kmalu za tem naletimo na skupino čopastih škrjancev, ki so mokri do kolen dremali na spluženi makadamski poti. Očitno ostanejo v bližini svojih gnezdišč.


Očitno presenečen škrjanec se ni dal motiti. Le toliko se je umaknil v sneg, da smo lahko peljali mimo.


Tudi mi smo se umaknili na toplo. V Zakrakovc, kjer so nas čakale klobase, jagenjček, pa reberca in ostale dobrote izpod peke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar