S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 30. maj 2020

BELOVRATI MUHAR

Belovrati muhar je pri nas dokaj razširjena bolj ali manj nižinska vrsta. Eno izmed gnezdišč, kjer muhar gnezdi tudi nad 1000 mnv, so Gorjanci, kjer zadnja leta redno gnezdi. V naravnem gozdu gnezdi relativno visoko, oziroma tam, kjer najde duplo, zato je fotografiranje te vrste kar težavno.


Ker naravnih dupel ni v izobilju, bo rade volje izkoristil še nezasedene gnezdilnice. Imel sem priložnost opazovati in fotografirati dva para, ki gnezdita v starih gnezdilnicah, katere je nekoč nekdo postavil v visokodebelnem sadovnjaku na Miklavžu pod Trdinovem vrhom.


Kljub temu da je svetlobe v sadovnjaku dovolj, je potrebno kar nekaj potrpežljivosti, da ulovimo muharja na primerno osvetljenem delu.


Muharja bomo najlažje našli na podlagi njegovega značilnega oglašanja. Samček je s svojo črno-belo podobo nezamenljiv, samička je dosti manj vpadljiva.


Mladiče intenzivno hranita oba starša.


Samec tudi v času gnezdenja prepeva svojo pesem, samica pa svoj prihod z obrokom naznani z značilnim piskanjem. In ja, poleg ostalega mrčesa muhar lovi tudi muhe.


Starejša in propadajoča drevesa se na žalost nemudoma pospravi. S postavljanjem gnezdilnic, kjer muhar že gnezdi, bi vrsti pomagali pri ohranjanju svojih populacij.


Ni komentarjev:

Objavite komentar