S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 24. januar 2021

SKORAJ SONČEN DAN

Danes zjutraj je celo kazalo, da se bo mokrišče ob Temenici zbudilo obsijano s soncem. Teoretično je bilo potrebno le še počakati, da se razkadijo jutranje meglice.

Voda se je iz poplavljenega travnika začela umikati nazaj v strugo in kanale na obrobju. Tudi led se je že v večini stopil. Za race ni ostalo več veliko odprtih vodnih površin.

Na območju je vztrajala le še manjša skupina žvižgavk, nekaj mlakaric in labodi. Gosi, ki so se nekaj dni pasle po travnikih, so se že odpravile naprej.

Ptice so se z veseljem nastavile prvim sončnim žarkom. V grmičevju na robu trstičja so še dokaj umirjeno čepeli trstni strnadi. Nato so se eden po eden izstreljevali na plano.

Kadar trstnega strnada opazujemo od spredaj, deluje zelo svetlo.


Ko pa se obrne, vidimo, kako barvit je ta ptič.


Klub temu da se je malo otoplilo, je bilo zjutraj le malo nad ničlo. Ptice gretja še niso izključile.


Velike bele čaplje in kormorani so stalni zimski gostje.


Vriskarice se v velikih jatah podijo po travnikih in se ob vsakem najmanjšem znaku nevarnosti umaknejo na varno v krošnje dreves.


Vriskarice so hitele z urejanjem, kot da bi vedele, da to vremensko razkošje ne bo trajalo prav dolgo. Sonce se je kmalu skrilo nazaj za oblake in čez nekaj ur je spet deževalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar