S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 10. januar 2021

SEZONA PUKLEŽEV

Puklež je zelo zanimiva ptica. Do nedavnega so bili podatki za tega prezimovalca pri nas zelo skopi. Nič bolje ni v naših sosednjih državah. V Avstriji, na primer, ocenjujejo velikost prezimujoče populacije na 2 osebka. V našem zimskem atlasu ptic iz devetdesetih let pa je populacija ocenjena na 0 do10 osebkov.


Naključna srečanja s to ptico so zelo redka. Za razliko od njegove kolegice kozice, ki se že na daleč brezglavo požene v beg, se puklež pritaji in počaka, da nevarnost mine. Poleti le v primeru, da se mu zelo nevarno približamo, včasih celo na nekaj deset cm. K neopaznosti še dodatno prispevata njegova pritajena drža in izjemna varovalna barva.

Pukleževo zaupanje v svoje nevidnost se da izkoristiti za kakšen zanimiv posnetek. Če ga uspemo najti seveda. Njegov zimski habitat je zelo podoben tistemu, v katerem prezimujejo kozice. Velika možnost je, da bomo tam, kjer smo opazovali kozice, našli tudi kakšnega pukleža.

Pukleža smo prvič opazili na enem izmed naših lokalnih terenov imenovanem "Černobil" že v sredini oktobra lansko leto. Na začetku je bila to tista kozica, s katero nekaj ne štima. Ko smo uspeli narediti prvo fotografijo, je bilo kmalu jasno, da gre za pukleža.

Danes,10. januarja 2021, smo poskušali s pomočjo izkušenih ornitologov potrditi našo domnevo, da na omenjenem območju prezimuje najmanj 5 pukležev. Kar bi bilo posebno že samo po sebi, saj so pukleži praviloma samotarske ptice in prezimujejo v večjih skupinah le izjemoma - če se na primer vremenske razmere poslabšajo in jim začne zmanjkovati primernega habitata.


Na območju "Černobila" smo našli 4 pukleže in na mokrišču ob Temenici še 2. Domačini smo gostom obljubili najmanj 5 pukležev in lahko smo se oddahnili. David, Filip, Gaber, Jani, Marko, Nejc, Ruj, Sandi in Tomaž, hvala vam za še eno zanimivo terensko izkušnjo.


2 komentarja: