S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 19. september 2021

ZELENONOGI MARTINEC - PETELINJI BOJI

Ko zmanjkuje vode v "našem" bajerčku, le-ta postane raj za pobrežnike vseh vrst. Med kljunači, ki so ga obiskali letos, je bil zelenonogi martinec največji predstavnik. Najprej smo opazovali dva osebka, nato pa so se kar množili. Na koncu jih je bilo pet.

Ko stoji ob boku močvirskega martinca, šele vidimo, kako velik je zelenonogi martinec. V bistvu pa se mi zdi, da se nam večina ostalih martincev zdi večjih, kot so v resnici.


Na meniju zelenonogih martincev so tudi ribice. Se pa zgodi, da so oči večje kot rit. Martinec ne more razkosati prevelikega plena. Zato pomalica le tisto, kar lahko pogoltne v enem kosu.


Ostale večje živalice, ki mu tudi teknejo, so paglavci, žabice in pupki ter tudi manjši raki.


Zanimivo jih je tudi opazovati, kako v paru prečesavajo vodno gladino. Hodita drug za drugim, zamaknjena za eno širino in s kljunom pobirata vse užitno po vodni gladini.


Znajo pa zelenonogi martinci uprizoriti prave petelinje boje. Za kaj točno se borijo, mi ni povsem jasno. Posamezni osebki se enostavno ne prenašajo najbolje. Ko se preveč od blizu srečata dva "problematična", se lahko vname prav konkreten boj.





Strasti se običajno hitro umirijo. Jeza pa ostane in se najlažje stresa nad nedolžne nič hudega sluteče.


Zvečer na bajerju spet vse mirno. Prebivalci gostoljubno sprejmejo novega obiskovalca - togotnika.

Ni komentarjev:

Objavite komentar