S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 11. junij 2022

PRO CAPTURE MODE in SIVI MUHAR

Pri fotografski tehniki odkrivanja tople vode ni več veliko. Klasični zrcalnorefleksni fotoaparati so se umaknili pred brezzrcalnimi, ki pa sem ter tja presenetijo s kakšno novostjo, ki je v resnici uporabna. Ena izmed njih je gotovo PRO CAPTUR MODE. In če se ne motim, se je ta funkcija pojavila prvič v Olympusovih modelih  E-M1 serije.

Zakaj gre? Gre za funkcijo, ki je še posebej uporabna pri fotografiranju ptic. Pri fotografiranju take ali drugačne akcije, se nam pogosto zgodi, da zamudimo tisti pravi trenutek. Funkcija PRO CAPTURE nam je tu v veliko pomoč.

Primer: želimo ujeti ptico, ko pristaja na svoje priljubljeno mesto. Po klasični metodi bo naš reakcijski čas najverjetneje predolg in ko bo fotoaparat sprožil, bo ptica že sedela na vejici. Če uporabimo brezzrcalni fotoaparat s funkcijo PRO CAPTUR, bomo pravi trenutek ujeli brez težav.

Zadeva deluje tako, da fotoaparat fotografira neprekinjeno z veliko hitrostjo, medtem ko držimo sprožilec do polovice, a teh posnetkov ne shranjuje. Šele potem, ko pritisnemo sprožilec do konca shrani določeno število posnetkov, ki so se zgodili, preden smo sprožilec pritisnili do konca. Sama funkcija ima ogromno nastavitev. Hitrost zaporednih posnetkov, število posnetkov, ki se zapišejo ob proženju, način ostrenja itd. Pri tem pri najvišjih nastavitvah zaporedno avtomatsko ostrenje ne deluje, pri nekoliko nižjih pa.

Ima pa ta funkcija tudi nekaj stranskih učinkov. Je energijsko precej požrešna. In če bomo to funkcijo veliko uporabljali, se nam bo zelo hitro nabrala enormna količina posnetkov, saj pri najvišjih nastavitvah fotoaparat proži kar s 35 posnetki na sekundo.

No, čisto enostavno vse skupaj tudi ni. Še posebej pomembno je, kako bomo nastavili ostrino. Pri najvišji hitrosti bo fotoaparat izostril le prvi posnetek, pri nižjih pa lahko nastavimo, da sledi motivu. Prvi fotoaparati s to funkcijo pa imajo pri sledenju motiva kar nekaj težav, zato je bolje, da si točko ostrine prednastavimo in upamo, da se bo v ravnini fokusa kaj ujelo. Je pa tudi pri tej metodi potrebno kar nekaj vaje in sreče.

Brez funkcije PRO CAPTURE bi se moral zadovoljiti s povsem drugačnimi, bolj statičnimi posnetki, s katerimi pa tudi ni prav nič narobe. Ok, malo pretiravam. Seveda gre tudi brez te funkcije. Gotovo pa je izplen s funkcijo CAPTURE PRO veliko večji.




Ni komentarjev:

Objavite komentar