S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 19. december 2010

DETEL, veliki in srednji

Pri nas poznamo šest vrst detlov in vsi so črno belo lisasti. Če jih naštejem po pogostosti pojavljanja, bi bil vrstni red sledeč: veliki detel, srednji detel, mali detel, belohrbti in triprsti detel in najredkejši sirijski detel. Več o razlikovanju med njimi si lahko preberete v prvi letošnji številki revije Svet ptic kjer  je poleg opisov tudi določevalni list z ilustracijami oz. v kakšni drugi literaturi.

Naj opišem razlikovanje med najpogostejšimi tremi. Načeloma je veliki detel res nekoliko večji od srednjega, a razlika ni ključ za razlikovanje. Medtem ko je mali veliko manjši in hkrati najmanjši med vsemi. Med velikim in srednjim najprej opazimo razliko v izrazu na "obrazu". Srednji detel deluje nekako nenaličeno, ker ima veliko belega okrog oči, veliki pa ima črne lise po glavi bolj izrazite. Rdeča kapa pri srednjem detlu poteka od zaglavja skoraj do kljuna, pri velikem pa je rdeč le del med zaglavjem in temenom - odrasel samec (samica rdeče proge nima, mladič ima rdeče celotno teme). Trebuh srednjega detla je črtkast in rahlo rožnat, pri velikem pa je bel. Oba sta rdeča pod repom.

Veliki detel Dendrocopos major (samica)

Veliki detel Dendrocopos major (odrasel samec)

Srednji detel Dendrocopos medius 

NASVET
Detel kot mnogo drugih ptic preletava svoje območje po določenem vzorcu in ga z nekaj potrpežljivosti z lahkoto fotografiramo na določenem mestu. Pozimi obiskuje tudi lojene pogače.

TEHNIKA
Ker je detel srednje velik ptič nam bo za fotografiranje iz dobrega kritja zadostoval že 300mm objektiv.

1 komentar:

  1. Pdf določevalnega lista za detle je tudi na spletni strani revije (pod zavihkom Izobraževanje).

    OdgovoriIzbriši