S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

ponedeljek, 27. december 2010

PRIPRAVA LOJNE POGAČE

V teh dneh, ko mraz pošteno stiska, so ptice naše pomoči še posebej vesele. Prav lojne pogače bodo pticam povrnile v mrzlih zimskih nočeh izgubljeno energijo. Priprava lojne pogače je zelo enostavna in je lahko prav prijeten dogodek za vso družino in prijatelje.

Najprej potrebujemo goveji loj ali svinjsko salo. Dobimo ga lahko pri kakšnem mesarju ali pri domačih kolinah. Narežemo ga na kose, damo v posodo in stopimo (topimo ga lahko tudi v kuhinjski pečici). Topimo tako dolgo, da postane popolnoma tekoče in bistro.




Ko se mast ohladi, a je še vedno tekoča, vanjo stresemo ptičjo hrano (sončnična semena, proso, neslane arašide ...).






Nato maso premešamo in pustimo, da se začne strjevati. Preden se popolnoma strdi, jo razdelimo v pripravljene posode ali lončke.







Pri pripravi lončkov bodimo iznajdlivi. Lončke na dnu preluknjamo in skozi odprtino (ki naj ne bo prevelika) napeljemo vrv, katero nekajkrat prevežemo, tako da se narobe obrnjen lonček nanjo obesi. Na vrv, ki bo kasneje v lončku, lahko obesimo kakšno vejico, tako da na koncu en del le-te štrli iz pogače in omogoča pticam boljši oprijem pri hranjenju.







Lojne pogače bodo obiskovali predvsem ptičji akrobati, kot so vse vrste sinic, občasni pa bodo tudi drugi gosti.

NASVET:
Izogibajmo se uporabi prozornih lončkov, ker bodo ptice poskušale zobati z zgornje namesto s spodnje strani. Pogačo lahko ohlajeno tudi enostavno oblikujete v krogle, katere postavite v krmilnice, jih obesite na drevo ali položite na okensko polico. Če boste obešali pogače v lončkih izven vaših vrtov, ne pozabite praznih posod kasneje pospraviti.

2 komentarja:

  1. je mast izkoriščena ? (glede na to, da ptič seme olušči)...ali ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda. Mast ni samo vezivo. Je bogat vir energije v mrzlih zimskih dneh. Loj se lahko obeša tudi v kosih brez semenja. Postregli si bodo tako manjši ptiči kot tudi detli, žolne, šoje, srake in ostali vsejedci.

      Izbriši