S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 12. december 2010

PORTRET TAŠČICE

Taščica (Erithacus rubecula) je prava ptičja manekenka. Prav mirno poseda na prežah svojega območja in razkazuje svoje barve. Ko ugotovimo njene navade in gibanje jo zlahka počakamo na najlepšem  mestu. Njena oranžna barva tudi v turobnih zimskih dneh poživi naše fotografije.




NASVET
Pri fotografiranju ptic poskušajmo ohraniti podoben pristop kot pri portretiranju ljudi. Ne trudimo se vedno izolirati ptice od okolja. Včasih poskušajmo ujeti del narave, v kateri ptica živi. Fotografijo pa naredimo zanimivejšo z dobro kompozicijo.

TEHNIKA
Največkrat smo primorani k uporabi teleobjektiva, ker se drugače kljub dobremu kritju ptici ne moremo približati. Če hočemo narediti posnetek kot je prvi zgoraj, si lahko pomagamo z daljinskim proženjem fotoaparata, katerega postavimo blizu mesta, kjer pričakujemo, da se bo ptica pojavila. Tako lahko uporabimo širokokotni objektiv, da se nam ozadje zariše in ne izgine v neostrini. Na zgornjem posnetku je uporabljen 24mm objektiv (na senzorju polnega formata). Če bi bila zaslonka še bolj zaprta, bi bilo ostrine v ozadju še več, vendar bi z daljšim časom zaklopa tvegal zabrisan posnetek ptice. Uspeh te tehnike temelji predvsem na principu poskusov in napak ter sreče, seveda! Ostala dva posnetka sta narejena s 400mm objektivom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar