S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 14. maj 2011

POLOJNIK Himantopus himantopus

Zelo fotogeničen  ptič in niti ne preveč sramežljiv (beri plašen). Je tipična solinska ptica in jo tam pri nas tudi gotovo najdemo. Se pa pojavlja tudi na celinskih vodnih površinah, kjer je dovolj plitve vode, kjer brodi in išče hrano.


Pri fotografiranju ptic včasih naredimo kak posrečen posnetek določene vrste, katerega bomo težko ponovili. Vendar ne razmišljajmo, da posnetka ne moremo preseči ob naslednji priložnosti, kajti narava je vedno polna presenečenj.


Tako sem ob zadnjem obisku Sečoveljskih solin posnel paritveni obred polojnika, ki je po svoje nekaj prav posebnega.

Kaj kmalu se da ugotoviti, kateri dve ptici spadata skupaj, ker pač vsakdanje stvari počneta skupaj.

Potem pa se začne. Samica na prav specifičen način, z nekakšno stegnjeno pozo povabi samca "v posteljo". Kjub svojim nerodnim dolgim nogam zadevo opravita še kar elegantno, a vseeno parjene traja le nekaj sekund. Ko končata z orgijo, naredita nekaj zaljubljenih korakov z roko v roki. Do tu vse lepo in prav.

Potem pa gospa malo počije, se posveti urejanju perja in brezbrižno postopa okrog hiše. Medtem ko začne gospod intenzivno urejati njuno gnezdo.

Samec s prsmi utrjuje nametan material. Pri nalaganju materiala se mu kasneje pridruži tudi samica.

Polojnik pozna poleg elegantno umirjene hoje tudi nekakšno agresivno držo, katero uporablja predvsem za odganjanje vsiljivcev.

Samica ima povprečno manj črnine na glavi in zatilju.


Polojnik je po velikosti nekje vmes med malimi belimi čapljami in ostalimi večjimi pobrežniki, zato ga bomo lahko fotografirali z večje razdalje.

Fotografije so bile narejene v Sečoveljskih solinah in Škocjanskem zatoku konec aprila.

NASVET:
Pri fotografiranju polojnikov v Sečoveljskih solinah ne zapuščajte poti namenjenih obiskovalcem. Slej kot prej bo kakšen prikorakal v vašo bližino.

TEHNIKA:
Večina fotografij je narejena s 400mm objektivom in 1.4X telekonverterjem in stojalom. Ker je v solinah navadno dovolj svetlobe, uporaba telekonverterja ni problematična.  Maskirna oprema ni bila vedno potrebna.

1 komentar: