S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 29. maj 2011

ČEBELAR Merops apiaster

Čebelar je gotovo eden najbolj barvitih ptičev nasploh in je zato fotografsko izredno zanimiv. Pri nas je čebelar ogrožena vrsta, zato pri fotografiranju čim manj posegajmo v njegov življenski prostor.


V začetku maja prileti iz tropske Afrike in gnezdi v parih kolonijah v vzhodni Sloveniji. Za gnezdenje si izberejo ilovnato ali peščeno-ilovnato steno v katero izkopljejo gnezdilne rove, ki so dolgi od enega do dveh metrov.



Sam ne poznam nobene naravne stene pri nas, kjer bi gnezdili čebelarji. Zato pa dokaj uspešno izkoriščajo stene v gramoznicah in peskokopih. Kot kaže, jih tudi brnenje strojev ne moti preveč?


Ptica ni zanimiva samo zaradi svojih barv. Užitek je gledati, kako ta spreten letalec v zraku lovi večje žuželke.


Njegovo posedanje na golih vejah še najbolj spominja na jate tropskih papig. Če se uspemo neopaženi približati njihovim  postajam, ga bomo fotografirali brez težav.




Pri fotografiranju čebelarjev priporočam uporabo zoom teleobjektiva. Zakaj? Zgodilo se mi je, da sem postavil prežo in pričakoval enega čebelarja. Potem pa je priletel še drugi in tretji. Z zoom objektivom bi lažje lovil njihove vragolije, tako pa sem si moral pomagati z menjavo ohišja (crop ohišje sem zamenjal z ohišjem polnega formata in s tem izgubil nekaj mm).



Čebelar je tako zanimiva ptica, da bomo kaj kmalu zadovoljni z njenim portretom. Pa vseeno poskušajmo narediti boljši posnetek od običajnega portreta. Poskušajmo mogoče posneti zgodbo iz njihovega vsakdana in gotovo se bo med fotografijami našel boljši posnetek.


Samec ali samica (ne vem natančno) prileti na svojo vejo in čaka na svojega partnerja.


Če hočemo ujeti prihod partnerja, lahko zadevo opazujemo skozi iskalo in trepetanje z delno razprtimi repnimi peresi je zanesljiv znak, da ljubimec prihaja.


Na začetku se ne zmenita drug za drugega, dokler nekdo ne da pobude, četudi le za prepir.



Lepo bi bilo, če bi se vsi skupaj potrudili, da bi ta čudovita bitja še naprej brezskrbno jadrala po našem nebu.

NASVET:
Čebelarji kot večina ostalih ptic zelo dobro poznajo svojo okolico, zato bo naša neopaznost ključnega pomena in hkrati koristna pri nemoteni vzreji njihovih mladičev. Čebelarji niso prav posebej jutranje ptice. Aktivni postanejo, ko je sonce že visoko na nebu. Če uspete pred sončnim vzhodom postaviti svoje kritje, toliko bolje. V tem primeru raziščite teren dan prej.

TEHNIKA:
Kot sem že omenil priporočam uporabo zoom objektiva, če se jim boste dovolj približali seveda. Maskirna oprema obvezna.

6 komentarjev:

  1. Odlično napisano, s spremstvom odličnih fotografij.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slikanja ob gnezdih se ne vzpodbuja...

    OdgovoriIzbriši
  3. Sej ni bilo ob gnezdu šiptar jedan

    OdgovoriIzbriši
  4. Čebelarji so res da fotografirani v času gnezdenja, in sicer v fazi priprave gnezdilnih rovov. Moj namen vsekakor ni vzpodbujanje fotografiranja ptic na gnezdih in to v objavah navadno tudi omenim. V konkretnem primeru so čebelarji moteni z vsem drugim prej kot s fotografiranjem (gradbena mehanizacija, nabiralci bezga, kopalci v gramoznici, jeklena krila sloveske vojske z bližnjega letališča...).

    OdgovoriIzbriši
  5. -- tudi goreče palice jim vtikajo v gnezda - domove.....
    Neverjetni so... ko jih opazuješ... Pošljejo izvidnika... Vsak, ki fotka živali, more vedeti kdaj lahko in kdaj ne....
    Ker gnezda so res občutljivo področje....

    OdgovoriIzbriši
  6. odlične fotografije in opis!

    lp Matic

    OdgovoriIzbriši