S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 16. oktober 2011

RJAVI SRAKOPER Lanius collurio

Nekje sem prebral, da je včasih moral vsak osamljeni grm imeti svojega srakoperja. Danes temu ni več tako, je pa rjavi srakoper najpogostejši med vsemi srakoperji, ki obiskujejo naše kraje. V tem času je rjavi srakoper že odletel v južno Afriko, zamenjal pa ga je večji a manj pogost veliki srakoper.


Srakoperji so izredni plenilci. Poleg žuželk lovijo tudi miši in menda tudi majhne ptiče. Svoj plen za kasnejše obroke nabadajo na trne. Sam sem sicer nekaj časa opazoval vse naše vrste srakoperjev, a nisem opazil, da bi kateri uplenil kakšno miš ali ptiča in tudi nisem opazil, da bi kateri kaj nataknil na trn.
Tipično življensko okolje rjavega srakoperja. Osamljeno grmičevje sredi travnika, ki se kosi, z dobrim pogledom na okolico. Kjer se travnik konča, so obdelane površine z njivami in vrtovi.
Samica ni "maskirana" tako kot samec, je brez črne proge preko oči in zelo podobna mladim rjavim srakoperjem, le da zgoraj po rjavem delu pleč in po perutih nima temnih prog.


Za prežo služijo navadno posušene izpostavljene veje z dobrim razgledom ali najvišje veje v grmu.


Samec je pravi ptičji Zoro.



Največkrat pobira svoj plen s tal, včasih pa se loti tudi letečega plena. Ko ga enkrat dobi na muho, je po njem.

Na območju, kjer sem letos opazoval rjavega srakoperja, sta gnezdila le dva para in na srečo tudi uspešno speljala mladiče. Lani so na enakem območju gnezdili štirje pari.


Curtiss A-12 Shrike = srakoper. Dostikrat dobijo tudi vojaška letala imena po izrednih ptičjih lovcih. Ime/vzdevek po srakoperju je dobilo manj znano letalo, ki ni imelo posebnih lovskih sposobnosti?

NASVET
Rjavi srakoper sodi med tiste ptice, ki so še dovolj pogoste, da jih bomo lahko fotografirali. Najprej najdemo njegove preže, izberemo tisto, kateri se bomo najlažje približali in skrili, postavimo svojo prežo in počakamo na svoj foto ulov.

TEHNIKA
400mm, crop ohišje, stojalo, maskirno pregrinjalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar