S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 10. marec 2012

MANDARINKO FUŽINSKI

Ljubljanica pri Fužinah nad zajezitvijo teče v rahlih plitkih brzicah, idealnih za prehranjevanje nekaterih vodnih ptic. Več let zapored ta kraj obiskuje samec mandarinke Aix galericulata. Po pričanju gospe, ki tu redno skrbi za "lačne" ptice, naj bi bile celo štiri, a podatek ni zanesljiv.







Mandarinko se druži z mlakaricami, včasih pa do njih ni prav nič prijazen. Prav bojevito si zna priskrbeti svoje priljubljeno mesto za ličenje.



Njegove barve v neverjetnih kombinacijah žarijo tako v senci kot na soncu.


Sicer pa lahko na tem delu Ljubljanice pozimi srečamo tudi veliko žagarico, v plitvinah bodo lovile različne čaplje, mlakarice gotovo gnezijo v bližini ..., kot povsod pa je tudi tu veliko sivih vran.




TEHNIKA
Mandarinka je navajena ljudi in jo bomo z lahkoto fotografirali tudi z 200 mm objektivom, ko priplava v bližino mostu. Vendar pri fotografiranju z mostu fotografije niso najboljše, kar sem opisoval že v prejšnjih objavah. Si pa lahko privoščimo, da z močnejšim teleobjektivom (400 mm in več) naredimo tudi kakšen detajlni posnetek.


Ni komentarjev:

Objavite komentar