S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 3. marec 2012

USTJE REKE MIRNE - Istra

Ustje reke Mirne se nahaja dva kilometra vzhodno od mesta Novigrad v Istri. Natančneje v nepopsredni bližini Antenala. Zadnji del precej nenaravno urejenega toka Mirne povsem pri ustju objemata dve večji laguni, raj za ptičji svet.







Že sama vožnja po nasipu spominja na prizor, ki bi ga z lahkoto postavili nekam na Nizozemsko. Postanek pri samem ustju pa razkrije izjemno pestrost ptičjih vrst. Žal je laguna precej velika in se ptice zadržujejo bolj v srednjem delu, daleč od dosega naših objektivov.


Na mestu bi bila uganka: koliko ptičjih vrst je na sliki? Kraja nisem obiskal namenoma, ampak sem nanj naletel med vožnjo proti domu. Zato sem ptice pregledal bolj površno in naredil dva dokumentarna posnetka. Na hitro sem se lotil štetja velikih škurhov, a sem odnehal pri številki 32. V samem ustju je bilo do sedaj zabeleženih okrog 200 različnih vrst in številka še ni končna. Območje skupaj s celotnim tokom reke Mirne spada v Nacionalno ekološko mrežo, kot pomembno področje prosto živečih vrst in habitatov.


Gotovo kraj, ki ponuja izredne fotografske možnosti. Sploh pa v tistih delih leta, ko ga obiščejo tiste "manj boječe" vrste s severa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar