S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 18. marec 2012

PTICE V PARKU TIVOLI

Vsako prvo nedeljo v mesecu (razen poleti) DOPPS organizira ornitološki sprehod po parku Tivoli. Izlet vodi Dare Fekonja in je primeren za ljubitelje ptic in narave vseh starosti. Primeren je tako za začetnike kot tudi za tiste, ki o pticah že kaj veste.
Dare je v nedeljo, 4. marca, vodil skupino najmlajših. Na svojevrsten in zanimiv način pritegne pozornost in slikovito razlaga o življenju ptic v parku. Začetek pomladi je obdobje, ko večina ptic prične z gradnjo oz. urejanjem gnezd. Nabirajo gradbeni material, pripravljajo dupla, samci pa že veselo prepevajo in se postavljajo pred samicami.



Živali v parku so navajene ljudi in z nekaj potrpežljivosti nam bodo ptice in tudi veverice, ki jih ni malo, jedle z roke.


Na sprehodu smo zabeležili 20 različnih ptičjih vrst: kos, ščinkavec, siva vrana, lišček, domači golob, velika sinica, plavček, brglez, mali detel, veliki detel, taščica, dlesk, šoja, kraljiček, mlakarica, kanja, zelenec, domači vrabec, dolgorepka in močvirska sinica. Nekatere ptice smo lahko opazovali prav od blizu, druge v krošnjah, kanja pa je letala visoko v zraku.

Fotografiranje v parkih je relativno enostavno, predvsem zato, ker so ptice dosti manj plašne. Če nam uspe fotografirati ptice v čimbolj naravnem okolju, bomo tudi v parku posneli odlične fotografije.

kos

ščinkavec

siva vrana

velika sinica

plavček

brglez

veliki detel

taščica

kanja

domači vrabec

dolgorepka

NASVET
V Tivoliju ljudje ptice pozimi tudi obilno hranijo. Tako je del parka, kjer se pozimi ptice hrani, poimenovan kot tičistan. Takrat jih bomo tudi najlažje fotografirali. Zadostoval nam bo že recimo 70-300 mm zoom objektiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar