S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 20. januar 2013

ZIMSKA RACA Clangula hyemalis

V zimskem času naše vodne površine obiskujejo različni zimski gosti. Med njimi so pogosto tu posamezne redke vrste. Letos na Ptujskem jezeru zimske počitnice preživlja zimska raca.

Zimska raca v družbi dveh malih žagaric.
 
 
Vodne ptice se navadno zadržujejo precej daleč stran od obale, če pa so že blizu, se precej hitro oddaljijo ali poletijo stran, ko nas zagledajo. Mali žagarici sta v paru lovili tik ob zidu poleg jezu v Markovcih. Fotografija je nastala tako, da sem se jima približal med tem, ko sta bili pod vodno gladino.
 
Čopasta črnica z moderno frizuro
 
Ko posije sonce in se razkadi megla, se Ptujsko jezero pokaže v povsem drugačnih barvah. Zaradi nizkega zimskega sonca in lege same je fotografiranje možno le z južnega nasipa.
 
 
Pogosti gostje v tem času so: žvižgavka, žličarica, kreheljc, sivka, čopasta črnica, zvonec, mala žagarica, velika žagarica, mali in čopasti ponirek ... Najštevilčnejše so seveda mlakarice in liske.
 
 
Letos se da opazovati večje število sicer redkejših belolisk (levo in desno na zgornji sliki). Na jezeru je bil opažen tudi zlatouhi ponirek, na njivah pa mali labod in labod pevec.
 
 
Jez v Markovcih kormorani preletijo v nizkem letu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar