S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 9. maj 2015

RJAVA PENICA Sylvia communis

Pri nas je kar pogosta poletna vrsta, kar pomeni, da je selivka in pri nas le gnezdi, prezimuje pa v južnih krajih, konkretno južno od Sahare.


Živi v odprti pokrajini in se pogosto skriva v trnovem grmičevju. Izdaja jo značilno raskavo svatovsko petje. Samci pogosto pojejo izpostavljeni na kakšnem bodičastem grmu in fotografiranje ni prav posebej težavno.


Ko enkrat ugotovimo, kje bo pevska predstava, samo še izberemo ozadje, ki si ga "želimo". Seveda so možnosti v naravi omejene običajno na zeleno do rjavkasto barvo zelenja ali na nebesno modrino različnih odtenkov.


Na zgornji fotografiji je samec, ki še ni povsem svatovsko obarvan. Glava še ni povsem siva in šarenica je še precej temna.


Zgornji samec pa je že povsem prebarvan. Glava je siva in šarenica lepo oranžna. Marljivo nabira material za gnezdo. Zgradi več gnezd, samica nato izbere najprimernejšega.


Samice imajo glavo bolj rjavkasto in šarenico vedno temno (zgoraj). Rjavi penici je podobna osočnikova penica, ki živi v južni Evropi in pri nas ni poznana.

Literatura: Detlef Singer, Kateri ptič je to?

3 komentarji:

  1. Zanima me s katero opremo so narejene in kje?
    So pa zelo lepe!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni!
    Vse moje fotografije ptic zadnjih nekaj let so narejene s Canonom 7D in EF 400 mm f 5.6 L objektivom. Večinoma na stojalu iz maskirane preže - fotografsko maskirno pregrinjalo. Nekaj fotografij rjave penice je iz okolice Socerba in nekaj iz Šentjernejskega polja. Hvala za pohvale in obisk na mojem blogu obema.

    OdgovoriIzbriši