S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 05. maj 2018

PRVOMAJSKO POTEPANJE

Prvomajske počitnice. Destinacija; Prekmurje. Asociacija; bela štorklja. Presenečenje; neverjetno veliko število praznih gnezd. Evropska vas štorkelj, Mala in Velika Polana sta bila na praznični dan povsem prazni. Ravno tako je samevalo večina štorkljinih gnezd.


Kljub temu pa taki in drugačni kipci štorkelj krasijo vrtove hiš in ostalih poslopij. Polne so jih vse trgovine s spominki in lokalnimi dobrotami. Mislim, da prvi dan obiska žive štorklje sploh nisem srečal.


Zato sploh nisem bil toliko presenečen, ko sem na hodnikih velike gostilne v centru Beltincev videl poslikavo sten s plamenci : )


Pozitivno presenečenje pa so bile kavke. Mestni park v Murski Soboti jih je bil poln, ravno tako park med gradom in cerkvijo v Beltincih. Med sivimi in poljskimi vranami v grajskem parku v Rakičanih je bilo tudi pomešanih nekaj kavk.


Ptica, katero bi po številčnosti lahko označil za ptico prvomajskega potepanja, je gotovo belovrati muhar. Njegovo petje je bilo slišati skoraj v vsakem malo večjem gozdnem sestoju ali parku.


Spali smo v Dvorcu Rakičan, kjer je bilo v grajskem parku poleg vran in kavk, tudi sicer precej živahno. Z vranami se je že na vse zgodaj prerekal par postovk. Poleg že omenjenih muharjev so v parku peli tudi pogorelček in slavec ter vse vrste ščinkavcev in liščki. Po grajskem poslopju so se spreletavale šmarnice, grilčki, turške grlice in grivarji.


Kmečka lastovka nam je gnezdila praktično nad vrati.


Prvo večje presenečenje nas je čakalo v Soboški Kamenšnici.


Na večernem obisku nisem opazil nič posebnega. V trstičju so peli rakarji. Sem ter tja se je oglasila kakšna zelenonoga tukalica. Vodno gladino so preletavali rečni in rumenonogi galebi. Nekje na sredini sta se "zaljubljeno" obnašala dva čopasta ponirka. Zdelo se mi je, da se nekje zadaj potaplja še tretji.


Naslednji dan se je izkazalo, da je bil tretji ponirek v resnici rdečegrli slapnik. Njegov obisk v naših krajih se mi je zdel že kar malo pozen. A literatura pravi, da njegova selitev na daljni sever poteka med aprilom in junijem.


Na vzhodnem bregu gramoznice gnezdi kolonija naših najmanjših lastovk - breguljk.


Fotografiranje teh hitrih ptic v letu je svojevrsten izziv za fotografa in fotografsko tehniko. Oba morata biti 100% usklajena. Za uporaben rezultat pa mora biti prisotna še potrpežljivost in sreča.


Prekmurje je ravno kot palačinka. Idealno za družinsko kolesarjenje. Kljub temu moja fotografska oprema ni primerna za tovrstna prevažanja. Kot kaže, si bom moral za kolesarske ture omisliti kakšno lažjo in manjšo fotografsko aparaturo. Če ne drugega, bi lahko tokrat vsaj dokumentarno ovekovečil kar nekaj zanimivih vrst, kot so na primer: jerebica, slavček, rečni cvrčalec, itd. Na tridnevnem izletu, kjer ni bila prioriteta opazovanje ptic, se je v beležnici nabralo 70 vrst.

Ni komentarjev:

Objavite komentar